Programa de l’Institut Valencià de la Joventut que lluita per a fer front a l’abandó educatiu primerenc i oferir una oportunitat real de futur a joves de 16 a 21 anys que travessen una etapa marcada per la desmotivació i falta d’orientació.

Es tracta d’una iniciativa cofinançada pel Fons Social Europeu que es caracteritza pel seu esperit innovador, no s’assembla a cap altre projecte d’aquest tipus, enganxa i ajuda a cada jove a marcar-se metes. En aquest camí cap al canvi no estan sols, en cada grup JOOP hi ha joves en la seua mateixa situació, que sempre es troben acompanyats per el seu coach que els ensenya a tornar a creure en si mateixos, a confiar en ells i a somiar de nou.

Per a poder formar part de JOOP únicament han d’estar inscrits en el Sistema Nacional de Garantia Juvenil, que té com a objectiu que joves que no estiguen cursant estudis, formació ocupacional o no tinguen ocupació, puguen rebre una oferta de treball, d’educació o formació.

En total són 75 accions repartides per València, Alacant i Castelló els que s’adhereixen al programa Jove Oportunitat, per a això resulta fonamental la implicació dels ajuntaments amb professionals de joventut, així com de departaments d’orientació de cada institut de secundària que deriven cap a JOOP a alumnes que han passat per les seues aules abans que abandonaren els estudis i que aposten per aquest projecte de l’IVAJ com a resposta eficaç enfront de la falta de motivació que poden tindre.

Durant un període de cuatre o cinc mesos, tots els dies de dilluns a divendres en horari de demà es reuneixen per a posar en marxa un projecte de vida general i laboral que van construint a poc a poc a través de sessions de coaching individual i grupal, dinàmiques d’aula, treballs en equip i preparació per a ajudar-los a tornar a estudiar.

A més, es realitzen una vintena de visites a empreses per a conéixer les possibles eixides professionals que ofereix cada branca educativa, activitats culturals, esportives, socials i de convivència en albergs, on joopers de cada provincia es coneixen, compten les seues experiències i es converteixen, moltes vegades, en amics amb la necessitat en comú de donar-li un gir a la seua vida.